Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministerstvo vnitra: Zlepšení přístupu k informacím? Tak určitě…

27. listopadu 2014 uspořádalo Ministerstvo vnitra konferenci na téma „Právo na informace versus jejich ochrana“, na níž bylo projednáváno další směřování informačního práva v České republice. Ve stejnou dobu ovšem to samé ministerstvo navrhlo, aby novela zákona o svobodném přístupu k informacím byla vypuštěna z Plánu legislativních prací vlády a to do konce roku 2015. Jako důvod uvedlo probíhající „malou novelu“ k implementaci evropské směrnice, která se ovšem ve skutečnosti nijak nedotýká svobodného přístupu k informacím, resp. jeho zlepšení. Jak si takový postoj vysvětlit? Zřejmě se jedná o v politice již tradiční pozici: snažíme se, ale dejte nám čas – nejlépe do dalších voleb.

Přitom k takovému postoji není důvod. Doposud bylo zpracováno již několik analýz a to jak nevládními organizacemi, tak i samotným ministerstvem, a dokonce byl zpracován návrh velké, systematické novelizace, zaměřený na odstranění hlavních problémů práva na informace (dostupný ZDE). Všechny analýzy došly ke shodnému závěru – když je občanovi upírán přístup k informacím, má dnes namísto práva na informace, tak akorát právo se soudit. Pokud subjekty povinné poskytovat informace občana neoprávněně odmítnou, je odkázán na soud a může čekat na informace i několik let.

Namísto konkrétních řešení jsou stále předkládány nové důvody, které mají být údajnou překážkou ke kvalitní úpravě a pořádají se další konference bez jasné ideje. Ta poslední působila jako narychlo spíchnutá improvizace. Nepříliš důvěryhodný byl také výběr účastníků, kdy se vlastně střídaly povinné subjekty, ale druhá strana mince, zájmy občanů – žadatelů, nebyly systematicky zastoupeny (například chyběl pohled na rozsáhlé obstrukce některých povinných subjektů).

Znepokojujícím momentem konference bylo, když obě zahraniční přednášející (z Německa a Rakouska) upozornily, že podle nich ve vystoupeních nesprávně převládá otázka, jak žadatele odstrašit, jak „vyběhnout“ s jejich obtěžováním, a apelovaly, že každý demokratický úkol je náročný, je třeba vyjít občanům vstříc a naplnit jejich ústavní právo na informace. „Problém spočívá v tom, že některé žádosti nás rozčilují, vnímáme je jako šikanu, ale když se nad tím zamyslíme, není to šikana, je to právo na informace“, řekla Friderike Hellner z Německa .

Dalším z důvodů pro odklad řešení současné situace byl argument, že opakovaní žadatelé (tzv. kverulanti) jsou významným problémem zejména pro samosprávy, který je třeba legislativně řešit, bohužel ministerstvo ovšem nemá dostatek informací ke zjištění rozsahu tohoto „problému“. Organizace Oživení a Otevřená společnost (Otevřete.cz) proto sestavily dotazník pro samosprávy, aby zjistily, jak je tento problém skutečně závažný. Z průzkumu 820 obcí, které dotazník vyplnily, vyplývá, že opakovaní žadatelé samosprávy nezatěžují, když víc než polovina dotázaných se s nimi ani nesetkala.

Samozřejmě nelze přehlížet riziko zatížení zejména malých obcí, které mají jednoho, či dokonce nemají zaměstnance. Ty jsou žádostmi o informace zatíženy více, stále však na takovou obec připadne ročně zhruba 5 žádostí o informace.

Více než polovina dotazovaných obcí by uvítala větší rozsah poradenství v oblasti poskytování informací a instituci, která by mohla řešit problémové žádosti za ně. Stejný počet samospráv pak vidí cestu ke snížení zátěže v aktivním uveřejňování informací, aby se občané nemuseli individuálně ptát.

Bohužel jejich přání nebudou minimálně v nadcházejícím roce vyslyšena a můžeme tak s napětím očekávat další analýzy, konference a setkávání nad současnými problémy přístupu k informacím, jejich skutečné řešení je ale v nedohlednu.

Podrobnější výsledky celého průzkumu naleznete zde.

Franková Lenka

Autor: Jan Jirka | čtvrtek 11.12.2014 12:46 | karma článku: 6,87 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Jan Jirka

Podali jsme trestní oznámení na radní v Jablonci nad Nisou za schválení uzavření krajně nevýhodného dodatku k mandátní smlouvě

Radní města Jablonce nad Nisou schválili ke konci roku 2012 krajně nevýhodný dodatek k mandátní smlouvě uzavřené se společností RIA Reality, a.s. Nabyli jsme podezření, že tímto jednáním způsobili městu škodu cca 6 mil.Kč.

16.7.2015 v 17:00 | Karma: 14,61 | Přečteno: 547x | Diskuse| Politika

Jan Jirka

Do České republiky přichází GlobaLeaks. Bezpečný nástroj pro oznamování korupce.

Protikorupční organizace Oživení spustila v České republice praktický nástroj pro bezpečné a anonymní oznamování korupčního jednání GlobaLeaks, který chrání identitu oznamovatelů i obsah jejich oznámení.

16.6.2015 v 10:41 | Karma: 10,68 | Přečteno: 498x | Diskuse| Ostatní

Jan Jirka

Kdo bude kontrolovat politiky? Politici sami nebo nikdo.

Tak nějak vypadá diskuse nad kontrolou financování politických stran. Po více jak půl roce se koaliční rada před nedávnem konečně odhodlala k projednávání návrhu, který v prvním pololetí 2014 připravilo Ministerstvo vnitra. Na české poměry převratně navrhuje nezávislý dohledový orgán. A ten by teď mohl kontrolovat i majetková přiznání politiků.

31.3.2015 v 13:48 | Karma: 6,47 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Jan Jirka

Chraňte whistleblowery, pro veřejnou kontrolu jsou nezbytní. Vzkazuje Evropský Parlament.

Podle Evropského Parlamentu je nezbytné, aby státy chránily oznamovatele nekalých praktik (whistleblowery).

19.3.2015 v 9:10 | Karma: 8,82 | Přečteno: 412x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jan Jirka

Řízení největších dopravních podniků je v režii politických stran

Oživení zpracovalo analýzu 5 největších dopravních podniků v ČR, mezi které se řadí i Dopravní podnik města Brna, a.s. (DP Brno). Na základě provedené analýzy jsme vypracovali taktéž manuál nabízející seznam doporučených řešení pro lepší kontrolu městských společností ze strany zastupitelů i široké veřejnosti.

27.2.2015 v 11:05 | Karma: 7,73 | Přečteno: 269x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Klaus vystupuje k dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 490x
Občanské sdružení Oživení bylo založeno v roce 1997. Organizace se věnuje potírání systémové korupce a nehospodárného jednání ve veřejné správě a zvyšování transparentnosti veřejného sektoru. Naší vizí je fungující a sebevědomá občanská společnost naplňující principy udržitelného způsobu života. Více na http://www.bezkorupce.cz/.

Seznam rubrik